koelemmer foto Frank Stolvoort

maandag 28 november 2011

Etherische olie van de Douglasspar

De etherische olie van Douglas spar is een bijzondere olie. De citrusgeur maakt het een fris ruikende olie. Wat is eigenlijk de samenstelling van deze olie? Daarvoor heb ik 'The chemistry of essential oils made simple' geschreven door David Stewart geraadpleegd. Ook kwam ik een Servisch onderzoek tegen: Chemical composition and antifungal activity of the essential oil of Douglas fir
Pseudosuga menziesii Mirb. Franco) from Serbia. De samenvatting van dit onderzoek kan je vinden op http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0352-5139/2009/0352-51390910035T.pdf

stoomdestillatie naalden en twijgen van Pseudotsuga menziesii
SAMENSTELLING:
De olie van de Douglasspar (Pseudotsuga menziesii) heeft een sterk wisselende samenstelling. De olie uit Frankrijk heeft bijvoorbeeld een hogere beta-pineen gehalte dan olie geproduceerd in de VS.
De olie kan soms vervalst zijn mijn terpentijn. Er is ook een duidelijk waarneembaar verschil in geur met de olie van de Grove den (Pinus sylvestris) Dat is ook te verklaren als je naar de samenstelling kijkt.


Etherische olie van de Douglasspar bevat veel meer  L-limoneen dan die van de den. Deze monoterpeen is verantwoordelijk voor de citrusgeur. Zo komt   R -limoneen in sinaasappelolie voor en L-limoneen in citroenolie.
Verder zorgen bornylacetaat (een ester) en pineen voor de karakteristieke dennengeur.
Met name bornylacetaat draagt bij aan de frisheid van de olie. Door onderzoek van de
laatste jaren is er ook meer bekend geworden van de geneeskrachtige eigenschappen van
de verschillende stoffen in de olie. Van alpha-pineen is bekend dat het een stimulerende werking heeft.  R-limoneen heeft tumorwerende eigenschappen.

Den zuivert, geeft hernieuwde kracht, versterkt en bevordert gevoelens van energie en welzijn. Ruik aan het flesje de kracht springt eruit!

Dat verklaard dat tijdens het destilleren de gesprekken en discussies die ik onderwijl met Catharina had steeds scherper werden.
Het is prachtig dat we gebruik kunnen maken van deze etherische olie, maar de boom maakt ze om zelf goed te kunnen functioneren. Monoterpenen (zoals pineen, limoneen) hebben een antiviraal effect wat belangrijk is om te overleven. Ook communicatie en aantrekking verloopt dankzij de monoterpenen.Schorskeversoorten vinden hun waardplant op de geur, het monoterpenenmengsel is soortspecifiek. Voor de Douglasspar is dat Dendroctonus pseudotsugae.

Deze kever wordt aangetrokken door de etherische olie van de boom, en dan met name door: alpha-pineen, beta-pineen, limoneen, campheen, geraniol en alpha-terpineol.
Tijdens mijn wandelingen in het Chaamse bos ruik ik zo af en toe ook de kenmerkende geur van de Douglasspar olie. De olie heeft net zoals andere monoterpeen rijke naaldolien de volgende eigenschappen:
  1 antiseptisch - voor de luchtwegen en omgevingslucht
  2. expectorant - hoestbevorderend
  3. pijnverdovend
  4. neurotonicum - stimulerend
  5. stimulatie van de bijnieren
  6. weerstandverhogend
  7. huidverzorgend
De grootste kracht van de olien ligt in het zuiveren van de omgevingslucht. Een gezonde boswandeling is dus niet zomaar een uitdrukking, maar is dus ook echt goed voor de gezondheid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten