koelemmer foto Frank Stolvoort

woensdag 3 januari 2018

Vragen aan de destillateur

Sinds ik ben gaan bloggen in 2010 en later ook via de website informatie deel over de activiteiten van indekoperenketel, krijg ik vrij regelmatig vragen over het (stoom)destilleren van planten.
Destillatie opstelling studenten architectuur K.U. Leuven
Er is blijkbaar veel interesse om zelf etherische olie te maken uit planten. Naast vragen van particulieren krijg ik ook vragen van studenten en onderwijsinstellingen. Twee voorbeelden hiervan zijn die van twee studenten van de K.U. Leuven en een Chemieleerkracht uit Deinze, ook uit Belgiƫ.
2    Foto: N. van Houtegem
In beide gevallen leverde het destilleren niet de gewenste hoeveelheid etherische olie op. Aan mij de vraag wat aan de opstelling te verbeteren. Vaak ligt het aan de hoeveelheid gebruikte planten. Om etherische olie te maken heb je vaak heel veel plantmateriaal nodig die bovendien nog eens op het juiste moment is geoogst. Voor de beantwoording is het natuurlijk handig om dat te doen aan de hand van een meegestuurde foto.

Foto 2 is voorbeeld van een klassieke stoomdestillatie opstelling. De stoomgenerator is een aparte kookkolf. Via een buisje komt de stoom in een volgende kolf gevuld met het te destilleren plantenmateriaal. In dit geval gedroogde lavandinbloemen. De stoom en de aromatische stoffen verlaten de kolf via een andere buis naar de koeler. Omdat de stoom in dit geval door maar een klein deel van de lavandin in de kolf kan gaan is de opbrengst aan etherische olie nihil. Of zoals de chemieleerkracht schreef: Na een uur water destilleren, had ik nog maar 1 druppel olie.
Om wel een goede opbrengst te krijgen heb ik het advies gegeven om een opstelling te bouwen waarbij de stoom door alle lavandinbloemen heen moet. 



De studenten van de K.U. Leuven hadden een snelkookpan gebruikt als destilleerketel en daar de planten en het water in gedaan. Er is bij deze opstelling geen sprake van een stoomdestilleren. Om dat wel te kunnen doen zou je halverwege in de snelkookpan een rooster kunnen aanbrengen. Onder het rooster breng je water aan de kook. Op het rooster leg je het plantenmateriaal neer. De stoom kan dan tijdens het destilleren door de planten heen. De stoom en aromatische stoffen kunnen dan via een aangesloten verbinding naar de koeler toe. Verder is de capaciteit van de pan eigenlijk niet groot genoeg om etherische olie mee te maken. Een grotere pan zou betere resultaten opleveren.
Destilleren van Salie tijdens de Open Dag 
Voor mensen die meer willen weten over het stoomdestilleren van planten geven wij ook dit jaar weer de nodige workshops en houden we een aantal inloopdagen in onze destilleerwerkplaats in Gilze NB.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten